Teknologian kehittymisen seurauksena markkinoille on saatu vuosien saatossa toinen toistaan innovatiivisempia rahansiirtomenetelmiä. Tätä nykyä maksaminen onnistuu puhelinnumerolla, sähköpostiosoitteella, pankkitunnuksilla, etukäteen maksetulla prepaid-kortilla tai vaikkapa virtuaalivaluutoilla.

Innovatiivisia vaihtoehtoja riittää siis yllin kyllin, mutta siitä huolimatta ihan perinteinen maksukortti Visa on pitänyt pintansa verkkomaksamisen saralla. Visa kasino on sen johdosta edelleen hyvin yleinen näky, sillä monet rahapelaajat muiden ihmisten tavoin suosivat Visan käyttöä verkossa.

Miksi näin on? Tässä jutussa käydään hieman tarkemmin läpi näitä syitä!

Visan historia lyhyesti

Visa sai alkunsa vuonna 1958 Kalifornian Fresnossa, jolloin se tunnettiin vielä nimellä Bank Americana. Silloin markkinoille tuotiin ihka ensimmäinen Bank Americard -kortti, joka oli varustettu luotto-ominaisuudella. 1970-luvun aikana kyseinen kortti nousi valtaisaan suosioon ja siksipä siitä tuli lukuisten kansainvälisten pankkien yhteinen tuote.

Muutos Bank of Americasta Visaan tapahtui vuonna 1976 ja vain vuosi tämän jälkeen markkinoille lanseerattiin Visa Debit.

Suomeen Visa-kortit rantautuivat vauhdilla 1980-luvulla. Siihen aikaan Koiviston Suomessa luottokunta päätti myöntää asiakkailleen näitä kortteja elämien helpottamiseksi. Sen jälkeen vastuun ovat tosin ottaneet suomalaiset pankit, jotka myöntävät niitä omissa nimissään.

Iso mullistus nähtiin 1990-luvulla, kun Visa päätti julkaista Visa Electronin. Alun perin sillä oli mahdollista vain nostaa käteistä tai maksaa hyvin pieniä ostoksia. Tilin saldoa ei ollut – eikä ole edelleenkään – mahdollista ylittää, minkä johdosta se sopi (sopii edelleen) nuorison sekä ei-niin vastuullisten rahankäyttäjien kortiksi.

Sittemmin Visa Electronin ominaisuuksia on laajennettu huomattavasti ja tänä päivänä kyseistä korttia voi käyttää käytännössä kaikkialla, missä tavallinenkin Visa toimii. Ja kyllä, myös verkkomaksaminen on mahdollista. Tätä ei kuitenkaan tule jatkumaan ikuisesti, sillä Visa on päättänyt lopettaa Visa-Electronit vuoden 2024 alkupuolella.

Visan liikevaihto on nykyään yli 20 miljardia ja työntekijöitä tältä innovatiiviselta maksutapojen megayritykseltä löytyy yli 20 000 kappaletta. Kyseessä on siis hyvin globaali yritys, joka on myös tunnettu ja hyvin suosittu ympäri maailmaa. Tällä hetkellä Visa-kortteja on käytössä yli 1,8 miljardia maailmanlaajuisesti.

Miten Visa toimii?

Miten kaikki toimii käytännön tasolla, kun haluaa päästä käyttämään Visa-korttia? Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että korttia täytyy ensiksi hakea suomalaisesta pankista. Näitä pankkeja ovat esimerkiksi:

  • POP
  • Nordea
  • OP
  • Säästöpankki
  • Danske Bank

Pankin tulee tietenkin olla se, jonka asiakas on jo valmiiksi. Jos siis on esimerkiksi Nordean asiakas, tulee korttia hakea sieltä. Tämä onnistuu verkkopankkiin kirjautumalla ja täyttämällä tarvittavat lomakkeet.

Kun hakuprosessin on saanut päätökseen ja kortin on lopulta saanut esimerkiksi postitse, pääsee sitä seuraavaksi käyttämään. Visa-kortin mukana saa PIN-koodin, jota kuuluu käyttää silloin, kun maksaa yli 50 euron ostoksia fyysisessä myymälässä. Jos taas ostokset ovat alle 50 euroa, onnistuu maksaminen lähimaksulla, jolloin korttia ei tarvitse työntää maksupäätteeseen.

Visa on linkitetty suoraan omalle pankkitilille, eli kortilla tehdyt ostokset veloitetaan sieltä. Jos kuitenkin maksaa luotolla, saa ostoksesta luottolaskun, joka kannattaa maksaa pois niin pian kuin mahdollista korkokustannusten välttämiseksi.

Entäpä sitten, kun kortilla haluaa maksaa verkossa? Sitä käydään tarkemmin läpi seuraavaksi!

Verkossa maksaminen Visa-kortilla

Visa on yksi yleisimmistä tavoista hoitaa maksuja verkossa yhä tänäkin päivänä, vaikka tarjolla on liuta muitakin rahansiirtomenetelmiä. Jos käytössä on Visa Credit, maksut hoituvat luoton puolelta. Mikäli taas maksaa Debit-kortilla, maksu veloitetaan pankkitililtä.

Näin Visalla maksaminen verkossa toimii käytännössä:

  • Suuntaa verkko-ostoksen viimeiseen vaiheeseen, jossa tulee valita maksutapa. Valitse kaikista vaihtoehdoista Visa.
  • Syötä oman kortin tiedot niille varattuihin kenttiin. Näitä ovat esimerkiksi kortin voimassaoloaika, numero ja CVV-/CVC-numero.
  • Eteesi aukeaa lista pankeista. Valitse niistä omasi ja hyödynnä nettipankkitunnuksiasi maksun vahvistamiseksi.

Visan turvallisuus verkkomaksamisessa

Vahva tunnistautuminen (Visa Secure)

Yksi iso tekijä turvallisessa verkkomaksamisessa Visan avulla on Visa Secure -merkki ja vahva tunnistautuminen. Tällöin Visan käyttäjä voidaan tunnistaa samaksi henkilöksi, joka kortin omistaa. Mistä tässä on tarkalleen ottaen kyse?

Käytännössä kaikki korttimaksut verkossa pitää tänä päivänä vahvistaa omalla verkkopankkitunnuksilla. Tämä lisää rutkasti turvallisuutta ja estää mahdollisten korttien väärinkäytökset tehokkaasti. Maksu kun ei mene läpi ilman pankkitunnuksilla tehtävää vahvistusta.

Mahdollisuus asettaa käyttörajat

Visalla maksamiseen tuovat turvallisuutta erilaiset rajat, jotka voivat koskea niin käyttöaluetta kuin maksurajojakin. Jos oman kortin tiedot päätyvät vääriin käsiin ulkomaille, mutta toimialueeksi on asettanut vain Suomen, ei kortilla pysty suorittamaan ostoksia ulkomailta käsin edes verkossa.

Kortin voi sulkea tarvittaessa

Jos oman Visa-kortin hukkaa tai sen tietojen tietää mahdollisesti päätyneen vääriin käsiin, voi kortin sulkea helposti vaikkapa oman pankkisovelluksen kautta. Kortin sulkeminen onnistuu joko tilapäisesti tai vaihtoehtoisesti kokonaan, jolloin itselle saa täysin uuden kortin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei pelkkä kortin kuolettaminen riitä hukkaustilanteissa. Senkin jälkeen omia tilitapahtumia kannattaa seurata, jotta mahdollisesti jo tapahtuneet väärinkäytökset huomaa.

Kuluttajansuojalain turva myyjän sopimusrikkomuksissa

Monet suosivat Visan käyttöä siitäkin syystä, että siihen liittyy turvaa mahdollisten sopimusrikkomusten varalta. Jos maksaa luotolla ja myyjä tekee jotain hämärää tai asiat menevät muuten vain mönkään, rahoja ei ikinä veloiteta.

Tästä syystä monet esimerkiksi ostavat lomamatkansa luottokortilla. Jos kohteessa selviääkin, että maksettu hotellimajoitus on iso huijaus, omia rahojaan ei menetä. Sama koskee myös esimerkiksi mahdollista lentoyhtiön konkurssia.

Vaikka markkinoille on saatu vuosien saatossa monenlaisia erilaisia maksuvaihtoehtoja, nauttii tuttu, turvallinen ja helppokäyttöinen Visa edelleen suurta suosiota.